שיקום מיומנויות קוגניטיביות לאחר פגיעת ראש
שיקום קוגניטיבי לפגועי ראש
ידוע כי, תאונות ראש ולפעמים אף מכה קלה ביותר, עשויים לגרום לאיבוד ובעיות זיכרון, וכן לקשיים בתפיסה, קשיים בקשב וריכוז. שיקום קוגניטיבי הוא קריטי בשלב מוקדם של פגיעה בראש. למעשה פגיעת ראש היא טראומה מוחית ושיקום קוגניטיבי עשוי מאוד לסייע. המילה “קוגניטיבי” משקפת כמה מושגים השייכים לחשיבה של האדם ואיך הוא תופס את הסביבה, או מודע לסביבה. הכרה / תפיסה/ מודעות / חשיבה הם מושגים השייכים למושג קוגניטיבי.
פגיעת ראש יכולה לנבוע כתוצאה מנפילה, מכה, או חדירה ישירה של חפץ לגולגולת. עוצמת הפגיעה עלולה לגרום לזעזוע מוח קל עד קשה וכן לדימום פנימי. לפעמים זעזוע מסתיים בלא כלום, לפעמים יש לה תופעות כגון אבדן הכרה זמני או עד תרדמת ארוכה (מכונה קומה) ולפעמים מדובר רק באבדן הזיכרון ותחושת בלבול לתקופה קצרה או מתמשכת.
פגיעות ראש יכולות לגרום למגוון שינויים פיסיולוגיים, מנטליים ורגשיים, כפי שצוין קודם זה כולל איבוד זיכרון ולמעשה זו הפגיעה הנפוצה ביותר והמורגשת על ידי האדם בצורה בולטת. צורת הפגיעה אם היא מפושטת בגולגולת או ממוקדת באיזור אחד, אינה מעידה על הצורך בשיקום קוגניטיבי כיוון שישנן השלכות של הפגיעה לאיזורים אחרים. במקרה של שיקום קוגניטיבי אנו מטפלים באונה המצחית של המוח – שם מתקיימים כל תהליכי החשיבה והבקרה הקוגניטיביים. כאשר אנו בוחנים אדם שעבר פגיעת ראש נראה שישנם קשיים בקשת רחבה של תפקודים קוגניטיביים שעליהם יש להתייחס בעת המענה הטיפולי במסגרת השיקום הקוגניטיבי.
תפקודים לקויים עקב פגיעת ראש המצריכים טיפול במסגרת שיקום קוגניטיבי:
- קושי באיחסון או שליפה מהזיכרון / טווח קצר / טווח ארוך
- קשיים בריכוז
- קושי בתכנון
- קושי במציאת פתרונות
- זיכרון חלש
- אימפולסיביות, חוסר שליטה במצבי רוח וקושי בניהול מתח וכעס
- קושי בארגון
- קושי בקבלת החלטות ובפתרון בעיות
- קושי בלמידה של חומר חדש
- ועוד
בארה”ב למשל ישנם לפחות 5.3 מיליון אמריקאים זקוקים כיום לסיוע ארוך טווח או לכל החיים בביצוע פעילויות יום יומיות כתוצאה מפגיעת מוח טראומטית. על פי מחקר שנערך, כ- 40% מהמאושפזים עם פגיעת מוח טראומטית חוו חוסר שביעות רצון מלפחות תפקוד אחד במהלך השנה שלאחר הפגיעה.
התאוששות מפגיעה מוחית עורכת זמן ודורשת התייחסות רב-תחומית, אשר מתחשבת בכל ההיבטים של הפגיעה. תהליך שיקום קוגניטיבי לפגועי ראש מצריך טיפול פיזיותראפי, ריפוי בעיסוק, פסיכותראפיה ואימון קוגניטיבי.
AttenMind מבית אטנגו בע”מ המתמחה בפיתוח יישומים ממוחשבים לטיפול ושיקום קוגניטיבי, הינו כלי לאימון מיומנויות מוחיות ומשיגה שיפור משמעותי בגישה חדשנית ויעילה. מאחר והשימוש ב- AttenMind נעשה מהמחשב בבית עם חיבור לאינטרנט ניתן להשתמש בו בצורה עצמאית בבית.
קראו עוד >> שיפור הזיכרון – כאן הפיתרון
המיומנויות עליהם עובדים ב-AttenMind
- כל תהליכי הזיכרון העקריים כולל איחסון ושליפה מהזיכרון
- עבודה ספציפית על זיכרון עבודה אופן קליטת מידע, עיבוד מידע ואחסונו בזיכרון.
- עיבוד מידע חדש באופן סידרתי ועיבוד מידע המגיע בו זמני
- קשב לזמן ארוך- היכולת להיות קשוב לאורך זמן מתמשך
- מהירות עיבוד מידע חדש – שיפור מהירות אחסון או שליפת מידע
- קשב סלקטיבי – התמקדות במשימה אחת
- הכוונת קשב – התמקדות במספר משימות בו זמנית
- קואורדינציה שמיעתית/חזותית – עבודה משולבת עם צלילים ואובייקטים חזותיים
- ראייה מרחבית ועיבוד מידע חזותי תוך שימת לב לפרטים