קשב וריכוז הם יכולות קוגניטיביות חשובות וחלק מתהליך הזיכרון. כאשר הזיכרון אינו תקין יש לבדוק האם הקשב והריכוז תקינים, או האם ישנם קשיי קשב וריכוז.

נמצא שאימון מוחי לקשב וריכוז משפר מאוד את הזיכרון והמצב המנטלי שלנו.

אמרו לך משהו בטלפון, קראת מסמך חשוב, משימה לביצוע מהמרצה או מהמעסיק – ואתה לא זוכר מה? אמנם היית נוכח, אך לא היית קשוב ולא מרוכז בנעשה.

ניתן להגדיר זאת כהפרעת קשב וריכוז (ADHD) המשפיעה באופן ישיר ומוחשי על הזיכרון.

התהליכים המודעים והבלתי מודעים של קשב וריכוז אחראים לזיכרון, לעיבוד המידע, לתכנון, לשליפה ולביצוע.

מה הקשר בין קשב וריכוז לזיכרון?

הזיכרון מתחלק לזיכרון עבודה (חשיבות גבוהה לקשב וריכוז), זיכרון לטווח קצר שניזון מזיכרון העבודה וזיכרון לטווח ארוך. הגורמים לבעיות זיכרון בהקשר של קשב וריכוז קשורים גם ליכולת המוגבלת / חוסר יכולת להתמודד עם מסיחים, גירויים חיצוניים ומקורות מידע רבים במקביל (חלוקת ופיצול קשב).

זיכרון קשור בנוסף גם לתהליכי למידה, הטמעה, תפקודים מקצועיים וחברתיים. כאשר נמצאים ברמת קשב וריכוז נמוכה, איכות התפקודים ירודה. אדם הסובל מבעיות קשב וריכוז לא זוכר משימות ומטלות, דברים שנאמרו, אנשים שפגש. הוא ייראה כלא ממוקד, לא בהקשבה, אפילו “מרחף”, מעין נוכח-נפקד. גם מכלול התופעות האחרות הנובעות הקשורות לבעיות קשב וריכוז מהווה גורם משפיע על בעיות זיכרון . בין השאר אפשר להזכיר חוסר תשומת לב, אימפולסיביות, תגובות רגשיות לא קשורות, חוסר שקט ופעילות יתר.

כל אלו, ביחד ולחוד, משפיעות על רמת ואיכות הקשב וריכוז של האדם ועל היכולת שלו לזכור את אשר מתרחש סביבו, וכמובן לתעדף ולברור בין העיקר לטפל. מאחר וישנה חשיבות עליונה לאיכות ועומק הזיכרון (זכירה, עיבוד, שליפה) בעולם המקצועי / טכנולוגי / לימודי, ברור אם כך הצורך לוודא כי רמת הקשב וריכוז של כל אחד מאיתנו היא המקסימלית האפשרית, בין אם מדובר בקריאה, שמיעה או ביצוע משימה.

קשיי קשב וריכוז הגורמים לבעיות זיכרון:

  • קליטה משובשת של מידע בעקבות פגיעה בריכוז גורמת למידע להיעלם (לא בוצעה קליטה והעברה אל זיכרון לטווח ארוך שכן מסיחים פגעו ברמת הקשב וריכוז, שממילא במצב של הפרעות קשב וריכוז לא ברמה גבוהה, וחשופה לשיבושים).
  • קשיי שליפה – שליפת המידע דורשת קשב וריכוז והפניית קשב פנימה, אל מאגרי הזיכרון.
חייג עכשיו!
סגירת תפריט
דילוג לתוכן