הפרעה קוגניטיבית קלה MCI – האם היא באמת קלה?
15%-20% מבני ה-65 ומעלה מפתחים הפרעה קוגניטיבית קלה (באנגלית – Mild Cognitive Impairment או בכינויה הרפואי MCI).
אתם בטח תוהים מהי ירידה קוגנטיבית קלה ((mild cognitive impairment) ומהם מאפייניה?אחד הדברים שחשוב לזכור אותם, הוא שהביטוי העיקרי של התופעה הוא בעיית זיכרון שכוללת גם שכחה מהירה של מטלה שעמדת לעשות ברגעים אלו. לדוגמה: למה בכלל נכנסתי לחדר? כמו כן ישנה שכחה של מטלה, סידורים, פגישות מתוכננות או אפילו רק מילים ושמות שבורחים מהזיכרון ועוד.
תופעות משניות להפרעה קוגניטיבית קלה זו עשויות להיות פגיעה קלה בדיבור, וכן קשיים בביצוע משימה, במיוחד בעת ריבוי משימות.
כמו כן, ישנם קשיים בריכוז וביכולת להתמקד בעיקר ולא בטפל.
רמת הפגיעה בכל אלו היא מעבר לזו הסבירה המתרחשת עם ההזדקנות.
לעומת זאת, אצל הלוקים בהפרעה קוגנטיבית קלה MCI , נשמרים במלואם הידע הכללי, אוצר המילים והיכולת האינטלקטואלית.
אין להם גם כל בעיה בתפקוד היומיומי השוטף, אם זה בישול, אכילה או הרגלי היגיינה אישית.
יתרה מכך, אנשים עובדים יכולים להמשיך בעבודתם למרות התסמונת, אם כי יזדקקו מן הסתם לתמיכה גדולה יותר מסביבת העבודה.
למשל: מזכירה נאמנה שתנהל להם את סדר היום. הם גם עשויים להזדקק לזמן רב יותר מהרגיל לביצוע מטלות מורכבות.
אם מדובר סך הכול בשיבוש קל בסדרי החיים ובפגיעה מועטה באיכותם, מדוע הפרעה קוגניטיבית זו עשויה להדאיג?
“משום שבחלק גדול מן המקרים”, אומר הפסיכיאטר פרופ’ ניקולה אנדרסון מאוניברסיטת טורונטו וממחברי המדריך “לחיות עם .M.C.I “, “הפתולוגיה של התופעה עשויה לבשר תחילתו של תהליך דמנציה או התפתחות של מחלת אלצהיימר בתוך חמש שנים”.
עם זאת, פרופ’ אנדרסון מדגיש כי יש מחלות הגורמות אף הן ל-.M.C.I ועם ההחלמה מהמחלה, תיעלם גם התופעה.
מחקרים שנעשו באנשים עם .M.C.I שעיקרה אבדן זיכרון מראים התכווצות של אזורי המוח המעורבים בתהליכי הזכירה (ההיפוקמפוס ואזורים נוספים) ובסריקות של מוח נמצאו ריכוזים גבוהים של חלבונים בטא-עמילואידים, המאפיינים את מחלת האלצהיימר.
הסימנים להפרעה קוגניטיבית קלה .M.C.I
מהם הסימנים להופעתה של הפרעה קוגניטיבית .M.C.I? שאלות או הערות חוזרות ונשנות, הליכה לאיבוד במקום מוכר, שכחה של אירוע חשוב – הצטברות של תופעות אלו יכולה להעיד על קיומה של ההפרעה. יחד עם זאת, אנשים שמגיעים להיבדק על סמך התופעות האלו, עדיין יכולים לקבל צפירת הרגעה.
צפירת הרגעה נוספת, אנדרסון מדגיש כי “25% מהלוקים ב- MCI לא יגיעו כלל לדמנציה”.
במאמר מוסגר יש להגיד כי הפרעות בזיכרון לטווח ארוך, האטה מסוימת בפעילות מנטלית ושיבושים ברהיטות הדיבור והכתיבה הם סימפטומים תהליך ההזדקנות הטבעית של המוח, אשר מתחיל כבר בשנות ה-20 לחייו של אדם. אותם ליקויים גם עשויים להופיע לא כתוצאה של הזדקנות אלא כתוצאה מתופעות גופניות כמו בעיות בתפקוד בלוטת התריס או חסר בוויטמין B12. כל אלו צריכים להישלל בבדיקה.
אסטרטגיה של זיכרון
אבל נחזור ל- MCI המופיעה בגיל המבוגר: האם ניתן לשפר את הזיכרון ובכך למנוע או למזער את הופעתה של הפרעה קוגניטיבית זו? טיפול תרופתי עדיין לא קיים.
לאורח החיים הפעיל, הבריא והמאתגר קוגניטיבית עשויה להיות השפעה מעכבת ומיטיבה, אך אנדרסון מציין גם דרך נוספת שתמעיט את השפעתה של ההפרעה, אם היא מופיעה: אימוץ מערכת אסטרטגית של הרגלי זיכרון טובים.
בראש ובראשונה, הוא ממליץ על יומן דיגיטלי פעיל צמוד. “אנשים מבוגרים”, הוא אומר, “נוטים להסתפק בלוח משימות המוצמד על המקרר, או בדף מיומן הנעוץ על הלוח בחדר העבודה. זה ממש לא מספיק. הם צריכים לנצל את הטכנולוגיה לטובתם, לציין פגישות מיד עם קביעתן ולקבל תזכורות בזמן אמת על משימותיהם. עליהם לסגל לעצמם את השימוש בטלפון חכם או במחשב נייד כמזכיר אישי”.
עוד טכניקות שמציע אנדרסון, שמופיעות גם במדריך שכתב עם שותפיו, הן למשל לבטא בקול רם משפט שאנחנו רוצים לזכור, להמתין מספר שניות, ולחזור עליו וכך מספר פעמים. באופן זה מאוחסן המשפט בזיכרון לטווח ארוך שהוא חסין יותר מפני פגיעה. באותה רוח הוא מציע תרגולת נוספת: לבטא בקול רם את כוונתך. אם ברצונך לעבור לחדר אחר כדי לקחת משם ספר, הצהר על מטרתך בקול רם ובמקביל דמיין עצמך מבצע את המשימה. בכך אתה צורב את המשימה בזיכרונך.
אמצעי נוסף ומאוד פשוט – להיות מרוכז ולשים לב לכל הקורה סביבך.
פיזור דעת הוא מותרות עבור אנשים מבוגרים עם חשש להפרעה קוגניטיבית קלה -.M.C.I
כיצד ניתן להתמודדת עם הפרעה קוגניטיבית קלה- MCI?
בטורונטו, עירו של פרופ’ אנדרסון, בהמשך למחקר ולמדריך שנכתב בעקבותיו, קיימת כבר תכנית תמיכה לאנשים עם .M.C.I ובני משפחותיהם.
מדובר בסדנה בת שמונה מפגשים – מעין חדר כושר למוח לשיפור הזיכרון – הכוללת העברת מידע והסברים על התופעה, בצד תרגול אינטנסיבי של טכניקות הזכירה, שחלקן צוין למעלה. הסדנה התקבלה במשובים מעולים של המשתתפים, אשר ציינו את תרומתה החשובה לא רק לתפקוד ולשיפור הזיכרון, אלא גם לשיקום הביטחון העצמי. המודעות ל-.M.C.I נמצאת כרגע בראשיתה ויש לקוות שעם העלייה במודעות אל התופעה, יתפתחו תכניות תמיכה קהילתיות בכל מקום, לשיפור איכות חייהם של הסובלים מהתופעה ושל הקרובים להם.