מחקר קובע:
שיפור זיכרון העבודה (זיכרון טווח קצר) ישפר גם את האינטליגנציה!

שיפור אינטליגנציה בעזרת אימון מוחי

וגם האם אימון המוח בתפקוד מסויים יצליח לשפר תפקודים אחרים?
למשל, אם נתאמן על פתרון סודוקו, האם זה יביא גם לשיפור בפתירת תשבצים? מסתבר שכן! תוצאות מחקר מראות כי ניתן לאמן חלקים מהאינטליגנציה וכי אימון על תפקודים מסוימים ישפיעו גם על תפקודים אחרים.

טורקל קלינברג, חוקר מוח משבדיה, לקח 14 נבדקים עם בעיות וקשיים יומיומיים עקב הפרעת קשב וריכוז. למחציתם נתן להתאמן במטלות מחשב שנועדו לחזק את זיכרון העבודה (זיכרון עבודה – חלק ממנגנון הזיכרון לטווח קצר המאחסן מידע שנועד לעיבוד ולשימוש לצורך ביצוע מטלות קוגניטיביות), בעוד שהאחרים שיחקו במשחקי מחשב פשוטים וללא אתגרים מחשבתיים. לאחר חמישה שבועות, ראה קלינברג שהילדים בקבוצה הראשונה היו נינוחים יותר, פחות תנועתיים ופחות חסרי מנוחה, ויתרה מכך: הם השיגו ציונים גבוהים יותר יחסית לקבוצה השנייה (ולעצמם) במבחן הצורות של רייבן (Raven). מבחן הצורות של רייבן, הידוע גם בשמות כמו מבחן המטריצות המדורגות (או המורכבות או המתקדמות) של רייבן, הוא המבחן הנחשב כאמין ביותר בכל הנוגע לבדיקת אינטליגנציה זורמת (אינטליגנציה הקשורה לתכנון ופתרון בעיות ואינה נסמכת על ידע מקדים). כלומר: האימון בזיכרון העבודה הצליח להשיג שיפור באינטליגנציה.

עם פרסומו, עורר המחקר של קלינברג התלהבות מרובה לצמד החוקרים השווייצריים, הפסיכולוגים הקוגניטיביים Jaeggi & Buschkueh. הם היו מעוניינים כבר זמן רב באפשרות לאמן מיומנויות פסיכולוגיות ומנטליות אך מה שמצא חן בעיניהם במיוחד בממצאיו של קלינברג (שהרחיב אותם אחר כך ל-50 נבדקים), הוא התופעה שניתן להתאמן במיומנות אחת, ולהשיג שיפור במיומנות אחרת, תופעה המכונה ‘העברה’ (transfer). כפי שאומרת החוקרת Jaeggi: “זה לא מובן מאליו. עד היום ידענו רק שאימון משיג שיפור באזור שאותו אימנת.

התגלית כי אימון שיפור בזיכרון משיג שיפור באינטליגנציה מסוג מסויים – הוא ענק. ממש כאילו פיזיקאי יגלה חלקיקים המהירים ממהירות האור. אינטליגנציה זורמת שהיא למעשה התשתית לכל המיומנויות הקוגניטיביות נמצאת בבסיס, ועד היום לא היה ברור שניתן לאמן אותה.

צמד החוקרים החליטו לנסות לשחזר את אפקט העברה של קלינברג. לצורך זאת, בחרו ככלי אימון במבחן
ה-N-back, המשמש לבדיקת זיכרון עבודה. זהו מבחן המציב אתגרים של זכירה, ומתקדמים בו משלב לשלב, כאשר כישלון בשלב מסוים מחזיר אותך לשלב שלפניו. החוקרים הגבירו את דרגת הקושי בכך שהשתמשו במה שכינו N-back דואלי. המבחן כלל שני צירים מקבילים – השמעת סידרה אקראית של אותיות באוזניות והקרנת ריבוע על מסך מחשב. המטלה היא לזכור בו זמנית הן את האותיות שהוקראו והן את מיקום הריבוע על המסך. מטרת הסיבוך של המבחן היתה לקעקע את האסטרטגיות הרגילות שאנשים מפתחים במשחקים כמו שח שבץ-נא, משחקי זיכרון ועוד. ה-N-back הדואלי דורש השקעה של תשומת לב ממוקדת (קשב), שהיא למעשה הבסיס של כישורי זיכרון העבודה.

Jaeggi & Buschkueh ערכו את הניסוי עם קבוצת סטודנטים בברן, שוויץ. הם ביקשו מהם להתאמן במבחן הזיכרון ה-N-back הדואלי כ-20-35 דקות ביום משך תקופה מסוימת, והעבירו להם את מבחן רייבן לפני ואחרי תקופת האימון. התוצאות היו מובהקות: נרשם שיפור משמעותי בתוצאות בעקבות האימון. הם הרחיבו את המחקר בשהותם בפוסט-דוקטורט בארצות הברית, באוניברסיטת מישיגן, אצל פרופסור ג’ון ג’ונידס, פרופסור לפסיכולוגיה ולמדעי המוח. ב-2008 התפרסמו תוצאות המחקר והן אכן היו מרעישות: לפני האימון, יכלו כל המשתתפים לענות על 9-10 שלבים במבחן רייבן. לאחר אימון של 12 שבועות ב- N-back הדואלי, שיפרו כולם את התוצאה לפחות בשלב אחד נוסף, אלה שהתאמנו 17 שבועות הצליחו לשפר בעוד 3 שלבים, ואילו אלו שהתאמנו 19 שבועות הגיעו לשיפור של למעלה מ-4 שלבים. כלומר, גם משך האימון האימון המוחי משפיע על גובה השיפור.

ההוכחה שאימון בזיכרון עבודה משיג שיפור בחלקים מסויימים באינטליגנציה היא בעלת חשיבות דרמטית, כפי שאומר פרופסור ג’ונידס: “זיכרון עבודה ושליטה קוגניטיבית הנם הליבה של התפקוד האינטלקטואלי. הם אלו המבדילים אותנו ממינים אחרים ומאפשרים לנו למיין ולעבד מידע מן הסביבה, ולהשתמש בו לפתרון בעיות ולקבלת החלטות”.

הדרך עוד ארוכה. הניסויים של קלינברג, ובעקבותיו של Jaeggi & Buschkueh, מוכיחים כי האימון המוחי בתחום אחד משיג שיפור בתחום אחר, אולם כרגע זו הוכחה נקודתית, המתייחסת רק למטלה אחת בתוך האינטליגנציה. האם השיפור שהושג במבחן רייבן יתבטא גם בשיפור בציונים בבית הספר, בשיפור הביצועים בעבודה, בשיפור התפקוד האינטלקטואלי בכלל – עוד יצטרכו לחקור.

לסיכום, יש לשאוב עידוד מהמסקנה שהמוח הוא בר אימון והטיפ שלנו אליכם: התחילו לאמן את המוח עוד היום בשיטת אטנמיינד אשר כולל גם פעילות ממוקדת על זיכרון העבודה! התקשרו עוד היום לקבלת הסבר מנציג: 09-9511515

חייג עכשיו!
סגירת תפריט
דילוג לתוכן