קבלו 10 טיפים ליצירת הרגלים טובים כדי שהמוח שלכם לא רק ישמור על יכולותיו אלא גם ישפר אותם:
התנהלות חיינו נעה בין גירויים שמציפים אותנו מכל עבר לבין כניסה למצב שיגרה שמאט את תפקודנו. השאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו היא “מה ניתן לעשות כדי להביא לידי שיפור תפקוד המוח בתחומים של: זיכרון, ריכוז וצלילות מחשבתית? לשם כך, עלינו להבין כיצד מוחנו עובד. נעשה זאת על ידי הצגה של 10 כללים פשוטים להתפתחות קוגניטיבית ואפקטיבית.
___
שיפור תפקוד המוח – 10 כללים לביצוע:
1. השתמש בו ולא תאבדו (באנגלית: “Use It or Lose It“) – מי לא מצא את עצמו מבצע פעולת חשבון בסיסית במכשיר הפלאפון שלו. בעידן שלנו שבו כל אחד אוחז במכשיר טלפון נייד ישנו מחשבון, לא מעט האנשים שחדלו לחשב בראש גם אם מדובר בפעולת חישוב בסיסיות. האם זה נבון לפעול כך? כלומר: לא להתאמץ ולתת למכשירים לעשות את העבודה במקום להפעיל את המוח? אז זהו שלא! המוח הוא איבר מתוחכם ורק על ידי גירוי המחשבה אנחנו תורמים להתפתחותו, בין השאר על ידי יצירת קשרים בין תאי העצב האחראיים על העברת ועיבוד המידע.בכל רגע בחיינו אנו לומדים וצוברים עוד ועוד ידע, אך אם לא נשתמש בו, הרי שגורלו להישכח. לכן, חשוב תמיד לעשות, גם אם מידי פעם, שימוש בידע הקיים אצלנו על מנת לשמרו. התיקון שיש לבצע במקרה זה, הוא קודם כל, לנסות לחשב בראש ורק באין מוצא לבדוק באמצעי חלופי.
2. אתגרו עצמכם עם פעילויות חדשות – ההתפתחות הקוגניטיבית שלנו, תלויה רבות באופן שבו אנו עושים שימוש במוחנו. תיקחו החלטה, שמידי פעם ובהמשך בתדירות גבוהה יותר, תאמצו לעצמכם נושא חדש או פעילות חדשה שאינה מוכרת ואף תיצור עניין לעידוד תהליך הלמידה וההתפתחות המוחית. זה יכול לבוא לידי ביטוי בבחירת תחום לימודים חדש, עיסוק בתחום ספורט חדש וכו’. כאשר הרעיון המנחה כאן הוא יציאה משיגרה.
חשיבות התזונה והפעילות הגופנית לשיפור תפקוד המוח
3. אוכלים נכון חושבים נכון– הידעתם כי מוחנו, למרות ששוקל 2% ממשקלנו, צורך מעל 20% מסך החמצן והמזונות שאנו צורכים? בשל כך, מעבר לחשיבות שימור הידע על ידי שימוש בו, חשוב כי נשמור על תזונה נכונה. אין הכוונה שעלינו לשנות את כל אורח חיינו התזונתי, לקנות, לבשל ולצרוך מאכלים מסוימים ואולי אף יקרים, שלא היו בתפריטנו קודם לכן ואף איננו מעוניינים שיכנסו אליו. הכוונה כאן, היא בעיקר לא לאכול את מה שלא עושה לנו טוב ואף בפוטנציאל להזיק לנו.
4. שומרים על כושר וגוף ספורטיבי– פעילות גופנית כלשהי בכל גיל, מגבירה יצירה של תאי עצב התורמים לפעילות המוחית שלנו ולתפקודו התקין, קרי שמירה על כושר גופני, מביא לידי שיפור תפקוד המוח. היבט זה חשוב, מכיוון שכפי שהוצג בטיפ מספר 1, לתאי העצב חשיבות רבה בתהליך העברת המידע ועיבודו במוח. אז כבר ממחר בבוקר: התחילו לצעוד, לרקוד, לרוץ או להתאמן בחדר כושר. כל פעילות ספורטיבית מבורכת.
מחשבות חיוביות והסתכלות חיובית על החיים
5.”נפש בריאה בגוף בריא”– לחץ וחרדה תורמים להרס של אותם תאי עצב ואף מונעים יצירה של חדשים. על כן, ישנה חשיבות רבה לתרגול מחשבות חיוביות לשמירת היציבות, הן הנפשית והן הגופנית, יחד עם התפתחות מוחית תקינה. איך עושים זאת? ראשית כל, תאמינו ביכולתכם ותפרגנו לעצמכם. תעניקו לכם ולסובבים אתכם חיזוק חיובי מידי פעם (מחמאה, מתנה, גם חיוך יהיה נחמד). אפשר לבצע פעולות הרפיה לגוף ולמחשבה ואף לשלבן עם תהליך ביופידבק באמצעותו האדם לומד בין היתר לווסת את רגשותיו לצורך התמודדות נכונה במצבים משתנים. השיטות הן מרובות ומגוונות, אבל כדאי תמיד לזכור, אם נתקלים במצב קשה ואפילו מתסכל, מומלץ תמיד להסתכל על חצי הכוס המלאה. לחפש את הטוב בדבר ולא רק את הרע.
6. צחוק תורם לבריאות– אלמנט שתורם למחשבות חיוביות ולהתפתחות קוגניטיבית טובה, מגיע מתחום ההומור, ניקח למשל בדיחות, מעבר למורכבות שיכולה להיות בהן לפעמים, הן קודם כל מעוררות עניין. עצם פעולת המחשבה להבנת הבדיחה או אפילו ניסיון להמציא אחת, יעודד לפעילות את בסיסי הידע במוחך. אז קחו במהלך היום דקה מזמנכם ותנסו למצוא את הקומיקאי שבתוככם.
7. כל שינוי הוא בעצם התחלה חדשה– כדאי לדעת, שמוח האדם ממשיך להתפתח כל הזמן. לכן, כאשר הגעתם למקום “נוח” תמשיכו הלאה ותתקדמו לאתגר ומקום חדש, בין עם מקום עבודה, לימודים וכו’. תעודדו את מוחכם לרכוש עוד ידע וללמוד, על ידי כך תעזרו לו להתפתח עוד ועוד.
8. משנה מקום משנה מזל-חוקרים עולם– החלטתם להתחיל משהו חדש, נהדר! כדאי שתדעו שהסתגלות למקומות חדשים מגבירה את השימוש במוח ואף תורמת להתפתחותו. אם למשל החלפתם עבודה, תנסו בהמשך עוד שינוי קטן בכדי לגרות את המחשבה. איך תעשו זאת? על ידי החלפת מסלול ההגעה. הדבר נכון בבחירת מסלול הליכה למקום העבודה, ללימודים ואפילו טיול עם הכלב. יצירת שינויים מביאה אתכם לשים לב יותר לסביבתכם ומשפרת את תפקודכם הקוגניטיבי.
9. קחו אחריות ותהיו עצמאיים – תסמכו על עצמכם בעת לקיחת החלטות חדשות, פעולה זאת תורמת כל פעם מחדש לשמירת פעילות המוח הסדירה ואף להגבירה ואף שיפור תפקוד המוח. יחד עם זאת, חשוב לזכור! כאשר באים לקבל החלטה, תנסו שלא לבקש בכל פעם המלצה ודעה מכל מכר שבסביבה – קחו החלטות עצמאיות! תרשו לעצמכם לטעות, ככה ניתן רק ללמוד ולהתפתח.
10. אל תוותרו על אינטרקציה חברתית – האדם, מעצם היותו ייצור חברתי, ניזון רבות מאינטראקציה עם פרטים אחרים בסביבתו. לכן, כאשר באים לרכוש ידע חדש, מומלץ שלא להתבסס רק על תוכן המגיע ממדיות ממוחשבות כמו טלוויזיה, מכיוון שאינו מקיים אינטראקציה ממשית בין הצופה לנצפה. גם אם רכשתם ידע באמצעות אמצעי המדיה השונים, מצוין! שתפו אותו עם מכרים, פתחו דיון ותשכילו ללמוד עוד ועוד.
לסיכום, קחו לכם דקה למחשבה, אם אתם רוצים להתפתח ולהתקדם, תעשו החלטה עם עצמכם, תבחרו טיפ אחד בהתחלה ואח”כ טיפ שני. תתרגלו עוד היום וכך לאט לאט תמשיכו הלאה, תתמידו ותראו כיצד תפקודכם המוחי משתפר.