הכירו כמה עובדות אודות המוח ונצלו את המוח לטובתכם!
המוח הוא מנגנון מופלא, ובזכות התפתחות מדעי המוח והנוירולוגיה, אנו מתחילים לגלות את סודותיו הכמוסים. ככל שניטיב להבין את אופן תפקוד מוחינו, כך נדע טוב יותר לייעל ולנצל את יכולותיו. אימון המוח למבוגרים יכול להיות קל ויעיל כפי שנפרט בהמשך.
להלן 8 עובדות שאולי לא ידעתם על מוח וקוגניציה ועשויים לעזור לכם במטרה לאמן את המוח כדי להשיג שיפור בזיכרון, כדי לשפר יכולות קוגניטיביות ובכך לשפר את התפקוד היום יומי.
1. כשאנו ישנים – המוח לא
משונה הוא הדבר – ידוע ששינה הכרחית לתפקוד שכלי כללי תקין – אך במהלך שעות השינה, מסתבר שהמוח אינו נח כלל – ואף להפך! במהלך שנת הלילה, המוח נהיה פעיל במיוחד.
למעשה, המוח שלנו עד כדי כך פעיל בלילה שהוא מפריש הורמונים מיוחדים שכאילו משתקים את הגוף שלנו וכך לא ניפגע בניסיון לבצע את הדימויים העוברים במוחנו בזמן השינה. המוח עושה את העבודה החשובה ביותר שלו במהלך הלילה. כלומר, הוא מסנן ומארגן את המידע החשוב שנקלט במהלך היום כדי לאחסן אותו בזיכרון.
הפעולות הללו הם למעשה אימון המוח לתפקוד טוב יותר וככל שנישן טוב יותר כך נשפר את התפקוד של המוח.
2. מוח וקוגניציה – המוח הוא תחנת כוח
המוח גדוש בנוירונים – הערכה נפוצה היא שלכל אחד מאיתנו יש כ-100 מיליארד מהם.
בכל פעם שאנו חושבים מחשבה, מועברים פולסים חשמליים בין הנוירונים הללו, לאורך המסלולים הנוירוניים.
במהלך כל שנות חיינו, תהליך זה אינו נפסק לרגע. כל נוירון בגופך מייצר כמות זעירה של חשמל. תכפיל כמות זו פי 100 מיליארד, ויהיה לך מספיק חשמל להדליק נוראה קטנה. זוהי בדיוק הסיבה, למה משתמשים בנורה דולקת כמטפורה לרעיון מבריק!
3. חסכון באנרגיה – זה לא הצד החזק של המוח שלך
למרות שהמוח הוא אחד האיברים הקטנים יותר של הגוף, הוא מנצל כ-20% מצריכת האנרגיה היומית של הגוף כולו.
מרבית צריכת האנרגיה הולכת לשמר ולתחזק את התאים, ולהזין את הפולסים החשמליים שבאמצעותם מתקשרים הנוירונים ביניהם. זה יכול להסביר את העייפות הגדולה שאנו חשים לעתים בסוף יום ארוך במשרד – כאילו זה עתה רצנו מרתון.
4. פיהוקים עוזרים לאוורר את מוחך
בדרך כלל אנו נוטים לחשוב שפיהוק מעיד על שעמום או על עייפות.
מדענים פעם חשבו שפיהוק התפתח כדרך קלה להכניס יותר חמצן לדם.
כשאנחנו מפהקים, מתרחבים הלוע והגרון שלנו, וזה מאפשר לכמויות גדולות של אוויר להיכנס לתוך הריאות. חוקרים כעת מציעים שאנשים מפהקים כדי לקרר את המוח – טענה שמתבססת על התאוריה שחוסר בשינה מביא להתחממות המוח – ומכאן שאולי הפיהוק מאפשר לפזר מעט התחממות זו.
5. המוח רובו מים
רקמות המוח הן רקות ודומות למעין ג’לי – ולמעשה מורכב 80% ממים. לצד כמויות גדולות של מים, המוח משומן באופן מתמיד על-ידי מערכת הדם. הערכות המדענים היא שכמעט 4 ליטרים של דם עוברים דרך המוח בכל 4 דקות. המוח הוא גם האיבר השומני ביותר בגוף.
6. המוח מחווט
המוח מתחלק לשתי אונות – ומסיבות שטרם מובנות למדע, האונה השמאלית שולטת בצד הימני של הגוף, והאונה הימנית בצד השמאלי של הגוף. גברים רבים נחשבים לבעלי אונה שמאלית דומיננטית לעומת נשים שמראות יותר איזון בתפקוד שתי האונות יחד.
לכן, נשים נתפסות כבעלות אינטואיציה ויכולות תקשורתיות טובות יותר יחסית מגברים – לעומת הגברים שהם טובים יחסית במכוונות מטרה.
7. מוחך אינו רגיש לכאב
למרות שכל מה שאתה תופס, רואה ומרגיש מעובד על-ידי המוח, המוח עצמו חסר רגישות לחלוטין לכאב. זאת כיוון שאין קולטני תחושה במוח.
כאבי ראש מורגשים בגלל קולטני כאב המקומים בתוך הראש – ולכן המונח ‘כאב ראש’, ולא ‘כאב מוח’.
עובדה זו גם מסייעת למנתחי מוח לבצע ניתוחים מורכבים במוח עצמו תוך שהמטופל אינו מורדם בהרדמה כללית!
8. מבנה המוח משתנה תמידית
אחד הגילויים המעניינים יותר מהשנים האחרונות הוא שבכל פעם שאנו לומדים מידע חדש דרך מאמץ שכלי, אנו יוצרים מסלולים נוירוניים חדשים ומגדילים את המלאי הקוגניטיבי. לכן, המאמץ השכלי המתמיד נחשב לאחת ההגנות הטובות ביותר נגד הידרדרות קוגניטיבית. בדומה לאופן בו גדל השריר, ככל שמשתמשים ומאמצים אותו יותר – המבנה המוחי מתחזק בכל פעם שהוא מופעל ומתאמץ להיות באינטראקציה עם סביבתו. זו אחת מפריצות הדרך המדעיות הגדולות במאה האחרונה, גילוי המכונה Neuroplasticity – או “פלסטיות של המוח”. הכוונה היא שהמוח – בשונה ממה שהאמינו עד לפני כ-15 שנה – מסוגל לפתח גם קשרים חדשים בין נוירונים, ואף נוירונים חדשים במקומות שהמוח פגוע או יחסית מנוון. גילוי מרחיק לכת זה כפי שמוצג לעיל, סביב הנושא של מוח וקוגניציה, מהווה את הבסיס המדעי לתכניות מקצועיות של אימון מוחי לשיפור הזיכרון, כמו זו של AttenGo.